Mezőgazdasági megoldásaink

Felmérési eljárások

Hyper és Multispectrális felmérések

A multispektrális kamera használata és előnyei a mezőgazdaságban

A multispektrális kamera használata a mezőgazdaságban nagyon fontos és hasznos lehet. A multispektrális kamera képes adatokat gyűjteni több spektrális sávban, így a növények állapotát és fejlődését nagyon részletesen lehet megfigyelni. Az adatokat össze lehet hasonlítani a térképekkel, vagy más adatokkal, így a mezőgazdasági területek teljes állapotáról pontos információk állnak rendelkezésre.

A multispektrális kamerával megfigyelhető a növények fejlődése, a növényzet állapota, a növények fényigénye, a vízigény, a tápanyagigény és a károsodások is. Az adatgyűjtés segítségével pontosan meghatározható a növények fejlődési ciklusa, a növényzet állapota, a növények érésének időpontja és a termés mennyisége is.

Multispectral imaging, vagy multispektrális adatgyűjtés, az adatokat több spektrális sávban gyűjti be, így a tárgyak különböző tulajdonságait tudja megfigyelni. Az adatokat többféle módszerrel lehet gyűjteni, például optikai, infravörös, vagy mikrohullámú technológiával. Az adatokat össze lehet hasonlítani a térképekkel, a hyper-spectral adatokkal, vagy más adatokkal, így komplex információkat kapunk a tárgyakról.

A hiperspektrális kamera használata és előnyei a mezőgazdaságban

A hiperspektrális kamera használata a mezőgazdaságban ugyanolyan fontos és hasznos lehet, mint a multispektrális kamera. A különbség a két technológia között, hogy a hiperspektrális kamera sokkal több spektrális sávban képes adatokat gyűjteni, így nagyon részletes képet nyújthat a növények állapotáról és fejlődéséről.

A hiperspektrális kamera adatait a térképekkel, más kamerákkal vagy más adatokkal össze lehet hasonlítani, így a növények fejlődését és állapotát nagyon részletesen lehet megfigyelni. Az adatgyűjtés segítségével pontosan meghatározható a növények fejlődési ciklusa, a növényzet állapota, a növények érésének időpontja és a termés mennyisége is.

A hiperspektrális kamerák használata a mezőgazdaságban nagyon fontos lehet a növényzet ellenőrzéséhez, a földterület művelésének optimalizálásához, a környezeti változások megfigyeléséhez, a termelés növeléséhez és a mezőgazdasági területek nagyságának meghatározásához is. A hiperspektrális kamerák segítségével pontosabb adatok állnak rendelkezésre, így a mezőgazdaság hatékonyabbá válhat.

Hyper-spectral imaging, vagy hiper-spektrális adatgyűjtés, a tárgyakat olyan részletesen megfigyeli, hogy az adatok különböző színeket tartalmaznak. Az adatokat több spektrális sávban rögzítik, így a színeknek a tárgyra gyakorolt hatását is megfigyelni lehet. Az adatgyűjtés segítségével pontos információkat kaphatunk a tárgy jellemzőiről, így például a szín, textúra, alak stb. Az adatokat sokféleképpen lehet használni, például épületi tervek készítéséhez, területek térképezéséhez, vagy még a környezeti állapot felméréséhez is.

A hőkamera szerepe a mezőgazdaságban

A fényhez hasonlóan a hő is egyedi hullámhosszal rendelkező sugárzás. Elsőre furcsának tűnhet ez a hasonlat, hiszen az emberek számára a fény és a hő két egymástól távol álló fogalom, máshogy érzékeljük és máshogy viszonyulunk ezekhez a hatásokhoz. A valóságban azonban a két jelenség azonos szabályok alapján működik, így a megfigyelésük és rögzítésük is ugyanazon elv alapján történik. Az optikai kamerák a tárgyakról visszaverődő fényt rögzítik egy szenzor segítségével, ezt könnyű megérteni, hiszen az emberi szem is így működik, a visszaverődő sugárzást érzékeljük, amit hullámhosszától függően különböző színeknek látunk. Azonban az emberek számára látható színspektrumon túl is léteznek hullámhosszok, ilyen például az infravörös és az ultraviola. A hőkamerák a szabad szemmel láthatatlan infravörös sugárzást rögzítik a speciális szenzorok és lencsék segítségével.

A hőkamerás felméréseket alapvetően levegőből végezzük. Az így készített felvételek megmutatják a talaj és a növények által visszaverődő hőt és hő különbözetet. Az ilyen kamerák képesek kimutatni akár 0.1 Celsius fokos különbséget. Az ilyen mérések elvégezhetőek akár nappal akár éjszaka is. Mind a két eljárás más jellegű adatokat szolgáltat.

Egy öntöző rendszer esetén nappal ellenőrizhető az öntözőrendszer működése. Detektálhatóak az esetleges szivárgások, hibás szórófejek. De az öntözött terület szórásképe is megfigyelhető vele, ezáltal az öntözött terület optimalizálható. Megfigyelhető mely területek kapnak túl sok vagy túl kevés vizet. De a túl kevés nyomás esetén keletkezett kihagyások is megfigyelhetőek.

A hőkamera segítségével a növény stressz szintjét általában a növény hőmérsékletének változásán keresztül állapíthatjuk meg. A stressz hatására a növények általában magasabb hőmérsékletet mutatnak, mint a stresszmentes növények. A hőkamera segítségével rögzíthetjük ezeket a hőmérsékleti változásokat, és ennek alapján állapítható meg a növény stressz szintje.

A hőkamera szerepe a mezőgazdaságban a növények állapotának megfigyelésére és a gazdálkodás optimalizálására irányul. A hőkamera képes a növények hőmérsékletét mérni, ami információt nyújthat a növények fejlődéséről, a környezeti hatásokról és a betegségek jelenlétéről.

A hőkamera adatait a térképekkel, más kamerákkal vagy más adatokkal össze lehet hasonlítani, így a növények fejlődését és állapotát nagyon részletesen lehet megfigyelni. Az adatgyűjtés segítségével pontosan meghatározható a növények fejlődési ciklusa, a növényzet állapota, a növények érésének időpontja és a termés mennyisége is.

A hőkamera használata a mezőgazdaságban nagyon fontos lehet a növényzet ellenőrzéséhez, a földterület művelésének optimalizálásához, a környezeti változások megfigyeléséhez, a termelés növeléséhez és a mezőgazdasági területek nagyságának meghatározásához is. A hőkamera segítségével pontosabb adatok állnak rendelkezésre, így a mezőgazdaság hatékonyabbá válhat.

A hőkamera előnyei gyümölcsösökben:

Erdészeti megoldások, lehetőségek

A LIDAR (Light Detection and Ranging) technológia széles körben használható az erdészeti tevékenységekben, például a fák nagyságának, térbeli elrendezésének, törzsének és korának meghatározásához, valamint a bozótterületek és a fás területek térképezéséhez.

– Fák nagyságának és térbeli elrendezésének meghatározása: A LIDAR segítségével pontosan meghatározható a fák magassága, koronájának formája és térbeli elrendezése, ami alapja lehet a fakitermelési terveknek.

– Bozótterületek térképezése: A LIDAR segítségével pontos térképet készíthetünk a bozótterületekről, ami alapot nyújthat a terület kezeléséhez, a környezetvédelmi tervek készítéséhez és a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásához.

– Fás területek térképezése: A LIDAR segítségével részletes térképet készíthetünk a fás területekről, ami segít a fás területek hatékony kezelésében, a fák nagyságának és korának meghatározásában, valamint a fakitermelési tervek készítésében.

– Energetikai célú fakitermelés: A LIDAR segítségével pontosan meghatározható a fás területek energiaértéke, ami lehetővé teszi a hatékony energetikai célú fakitermelést.

Ezen felül a LIDAR adatai alapján a fás területek térképezése megkönnyíti a fák minőségének és mennyiségének meghatározását, valamint a fás területek fenntartható kezelését, ami a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését eredményezi.

Permetezés

Drónos permetezés előnyei

Permetező drónok a sötétben

A permetező drónok a sötétben való használata a mezőgazdasági tevékenységek hatékonyságának növelését célozza. Az alábbi előnyökkel járhat:

– Időbespórolás: A sötétben történő permetezés lehetővé teszi a napi munka hatékonyabb befejezését, mivel a drónok képesek a munkát folytatni a nappali órák után is.

– Csökkentett hatás a környezetre: A sötétben történő permetezés kevesebb környezeti hatással jár, mivel a rovarok és egyéb élőlények aktivitása alacsonyabb, ami csökkenti a hatásokat a környezetre.

– Hatékonyabb permetezés: A sötétben történő permetezés növeli a hatékonyságot, mivel a drónok pontosabban célozhatják meg a területeket, ahol a permetezés szükséges.

– Költséghatékonyabb: A sötétben történő permetezés csökkenti a munkaerő és az idő költségeit, ami a mezőgazdasági tevékenységek hatékonyabbá tételét eredményezi.

Ezen felül a permetező drónok a sötétben történő használata a mezőgazdasági termelést is javíthatja, mivel a precíz permetezés növeli a terméshozamot, valamint csökkenti a károsodásokat és a rovarok által okozott károk számát.

Az éjszakai permetezés előnyei:

Ipari megoldásaink

Felmérési eljárások

Korrózió vizsgálat RGB kamerával

Az RGB kamerával végzett korrózió vizsgálat lehetővé teszi a korrózió jelenlétének gyors és pontos meghatározását. Az alábbi előnyök jellemzik ezt a módszert:

– Gyors és pontos diagnosztika: Az RGB kamerák képesek gyorsan és pontosan megállapítani a korrózió jelenlétét, anélkül, hogy bontásra vagy fizikai megközelítésre lenne szükség.

– Alacsony költség: Az RGB kamerák ára alacsony, ami lehetővé teszi, hogy a korrózió vizsgálatokat költséghatékonyan végezhessék.

– Nincs szükség kémiai anyagokra: Az RGB kamerák nem igényelnek kémiai anyagokat, amelyek a korrózió vizsgálatokat megkönnyítik, miközben csökkentik a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

– Minimális invazivitás: Az RGB kamerával végzett korrózió vizsgálat minimális invazivitást igényel, ami azt jelenti, hogy a vizsgált objektumokat kevésbé befolyásolják, ami a jövőbeli vizsgálatokat megkönnyíti.

Az RGB kamerával végzett korrózió vizsgálatok segíthetnek meghatározni a korrózió terjedését és mértékét, valamint javítani a korrózió elleni védekezés hatékonyságát. Az RGB kamerák használatával végzett korrózió vizsgálatok a mezőgazdasági, az építőipari, a közlekedési, az energia és egyéb területeken hasznosak lehetnek.

BIM-ek, 3D modellek készítése

A BIM (Building Information Modeling) rendszerek segítségével 3D modelleket készíthetünk épületekről vagy egyéb építményekről. A 3D modellek készítése a következő előnyöket biztosítja:

– Jobb tervezési folyamat: A BIM-ek segítségével a tervezők sokkal jobban tudják megérteni az épületek vagy építmények működését, és ezáltal hatékonyabb tervezési döntéseket hozhatnak.

– Minőségi ellenőrzés: A BIM-ek segítségével az épületek vagy építmények minősége ellenőrizhető, még akkor is, ha az építkezés már elkezdődött.

– Csökkentett kockázat: A BIM-ek segítségével a tervezők sokkal jobban tudják megérteni a tervezett épület vagy építmény várható működését, és ezáltal csökkenthetik a kockázatot.

– Hatékonyabb kommunikáció: A BIM-ek segítségével a tervezők, építők, üzemeltetők és egyéb érintett felek könnyebben tudnak kommunikálni, ami javítja az épület vagy építmény minőségét és hatékonyságát.

– Könnyebb üzemeltetés: Az épületek vagy építmények BIM-modelleinek segítségével könnyebb üzemeltetni őket, mert a modell tartalmazza az összes szükséges információt az épület vagy építmény működéséről.

A BIM-ek és 3D modellek készítése nagymértékben javíthatja az épületek vagy építmények tervezését, építését, üzemeltetését és javítását, valamint csökkentheti a kockázatot és javíthatja a hatékonyságot.

Hőkamerák ipari alkalmazása drónok segítségével

A termográfián alapuló állapotfelmérés előnyei:

A termográfia nem igényel közvetlen érintkezést a vizsgált szerkezettel végrehajtható, Mialatt a berendezés zavartalanul termel kifejezetten gyors áttekintést ad, biztonságosan kivitelezhető, csökkenti az észrevétlen meghibásodások, veszélyhelyzetek elöfordulásat, bővíti az állapotfelmérés alapon karbantartható berendezések körét, növeli a karbantartás hatékonyságát, roncsolásmentes anyagvizsgálatot tesz lehetóvé, segíti az energiamegtakaritási megoldásokat.

Termográfiával felfedezhető problémák ipari technológiai berendezéseken:

Saját fejlesztésű anyagvizsgáló drón

Eurosmart Falcon MK1

Saját fejlesztésű anyagvizsgáló drónunk. A gép rendelkezik egy robotkarral melyen egy ultrahangos vizsgálófej található egy kontakt anyag kijuttató rendszerrel. A gép koaxiális rotorokkal rendelkezik. Burkolatának és kialakításának köszönhetően képes akár tartályok belselyében is repülni. A robotkar segítségével akár csövek varratainak vizsgálatára vagy sík felületek vizsgálatára is alkalmas. Rendelkezik gáz érzékelővel illetve dupla rádiós rendszerrel, FPV kamerával van felszerelve. A gép váza karbonszálas kompozitból készült, a keret szerkezete üvegszálas, a csatlakozási pontoknál rugalmas 3D nyomtatott alkatrészekkel. A vizsgálófejnél található cső konzol is 3D nyomtatással készült.

Eszközparkunk

Amivel repülünk:

Érzékelőink, kameráink:

0
Felmért területek m2
0
Repült órák száma
0
Felmérések száma
0
Zuhanások száma

Nyitvatartásunk:

Hétfő – Péntek: 8:00 – 17:00

Szombat – Vasárnap: ZÁRVA

Eurosmart Kft.

4400 Nyíregyháza Kállói út 18/A

Adószám: 24124632-2-15

Cégjegyzékszám: 15 09 079899

Bankszámlaszám: 11600006-00000000-41330926

IBAN: HU66-116000-060000-000041-330926

SwIft: GIBAHUHB

UAV Divizió, Drone megoldások

Központi email címünk: drone@eurosmart.hu

Email: jozsef.kranitz@eurosmart.hu

Tel.: +36 20 331 0099

Email: takacstibor@eurosmart.hu

Tel.: +36 30 526 9886

Email: papphenrik@eurosmart.hu

Tel.: +36 70 420 0146

Munkatársaink

Hegesztéstechnikai szaküzlet

Központi email címünk: eurosmart@eurosmart.hu

Email: totharpad@eurosmart.hu

Tel.: +36 30 990 0333

Email: nyirimonika@eurosmart.hu

Tel.: +36 20 955 1605

Email: feco@eurosmart.hu

Tel.: +36 30 515 0660

Email: hurayistvan@eurosmart.hu

Tel.: +36 30 258 4777

Email: hidegkutilevente@eurosmart.hu

Tel.: +36 70 227 7756

Email: mudri.gergo@eurosmart.hu

Tel.: + 36 20 915 8621

Email: takacs.laszlo@eurosmart.hu

Tel.: +36 30 347 0905

Email: balogh.zoltan@eurosmart.hu

Tel.: +36 30 571 6228

Email: borbely.zsuzsa@eurosmart.hu

Tel.: +36 70 672 5152